25/6/15

LA NAVEGACIÓ SUBMARINA I NARCÍS MONTURIOL (ED. PRIMÀRIA)

Durada: 1 h
Tipologia: Visita i taller
Nivell educatiu: Educació Primària, cicles mitjà i superior
Capacitat: 30
Preu: 70 €  
Informació: reserves@mmb.cat
Reserves: 93 342 99 29


DESCRIPCIÓ DE L'ACTIVITAT

La invenció del submarí és el resultat de l'aportació de molts investigadors, un dels quals, Narcís Monturiol, va fer navegar els seus Ictineus al llarg del segle XIX. Aquesta activitat combina el treball experimental a l'aula amb la visita a peces originals de Narcís Monturiol.

En aquesta visita farem un repàs històric dels principals investigadors que van constribuir a la invenció del submarí, descobrirem la figura de Narcís Monturiol, i analitzarem les seves contribucions a la navegació submarina: com s'enfonsa un submarí?; i com torna a la superfície?; com suportar la pressió?; com generar oxigen a l'interior d'un submergible?; com el propulsem? Finalment, realitzarem el taller del submarí dins d'una ampolla per comprovar de forma pràctica el principi d'immersió i emersió dels submarins.


OBJECTIUS

  • Descobrir els orígens del submarí; comprendre que no fou la invenció d'una única persona, sinó el resultat final de tota una sèrie d'investigacions repartides per tot el món.
  • Conèixer la figura de Monturiol i la importància de les seves aportacions.
  • Entendre el funcionament d'un submarí; analitzar les solucions aportades per al seu funcionament a partir de les aportacions de Monturiol.
  • Despertar, amb la pràctica, la curiositat de l'alumnat vers el món de la navegació submarina i el llegat de Narcís Monturiol.

CONTINGUTS
  • Orígens de la navegació submarina.
  • El submergible: un enginy de paternitat compartida. Les aportacions de diferents investigadors d'arreu.
  • La figura de Narcís Monturiol; les seves decisives aportacions a l'invent del submarí.
  • Com funciona un submarí? Immersió i emersió; la propulsió sota l'aigua; el problema de l'oxigen; el problema de la pressió. Les solucions de Monturiol.
  • Proposta pràctica: construcció d'un Dimoniet de Descartes. La immersió i l'emersió: tancs d'aigua i injecció d'aire.

COMPETÈNCIES
  • Utilitzar materials de manera eficient amb coneixements científics i criteris tecnològics.
  • Plantejar-se preguntes que puguin ser objecte d'investigació.
  • Ús de fonts històriques.
  • Valoració de l'impacte del desenvolupament tecnològic.

RESUM DE L'ACTIVITAT
L'activitat es divideix en tres parts.

Una introducció a la navegació submarina al costat de la reproducció a tamany real de l'Ictineu I, el primer submarí de Monturiol, on es fa un breu repàs d'alguns dels principals investigadors que varen fer aportacions a la invenció del submarí.

Una exploració d'alguns objectes originals de Narcís Monturiol que es conserven a la col·lecció del museu, i que serveixen per glossar la figura de l'inventor figuerenc i per introduir les solucions que va idear en la construcció dels seus enginys.

La tercera és una activitat pràctica consistent en la construcció d'un dimoniet de Descartes amb elements d'ús quotidià. El dimoniet, al mateix temps, permet conèixer el funcionament d'un submarí, i entendre per què sura o s'enfonsa a voluntat.

OBSERVACIONS
Amb l'activitat teniu la possibilitat de fer una visita lliure a les exposicions de l'MMB.
Podeu demanar informació i assessorament a l'equip educatiu del museu per preparar la visita o treballar-la amb més profunditat al centre educatiu.

MATERIALS
Dossier docents


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada