13/8/14

LES MIGRACIONS, AHIR I AVUI

Durada1 hora
Tipologia: Visita-debat, participativa i col·laborativa
Nivel educatiu: Educació Secundària
Capacitat: Màxim 30
Preu: 50 € 
Informació: reserves@mmb.cat 
Reserves: 93 342 99 29

DESCRIPCIÓ DE L'ACTIVITAT
Què és la migració? Per què migren les persones? Quan va ser el movimient migratori més gran de la història? Quin és el mitjà de transport més utilitzat de la història?

Els moviments migratoris són un fenomen inherent a l'espècie humana. Des del primer èxode dels primats de la Vall del Rift, fa dos milions d'anys, fins els moviments migratoris actuals, les persones s'han desplaçat utilitzant tots els mitjans al seu abast per acabar poblant tots els racons del món. Aquesta realitat s'ha reflectit en diferents moments de la història, fins i tot a l'actualitat, i el vaixell sempre va ser present en els principals moviments migratoris. Els vapors van fer possible el desplaçament de més de 70 milions de persones a final del segle XIX i començament del XX, el major moviment migratori de la història.

L'estudi d'aquest període permet fer molts paral·lelismes amb els esdeveniments actuals, a partir del debat i la participació dels alumnes.

OBJECTIUS
  • Presentar la migració com un element inherent a l'espècie humana.
  • Conèixer el vaixell com l'element fonamental que va permetre els moviments migratoris més importants de la història.
  • Fer paral·lelismes entre els moviments migratoris dels segles XIX i XX i els del segle XXI.
  • Promoure el debat i la participació com eines d'aprenentatge. 

CONTINGUTS
  • Les causes per migrar, antigues i actuals.
  • El vaixell, l'eina fonamental que va permetre els grans moviments migratoris dels segles XIX i XX.
  • Les migracions actuals.

COMPETÈNCIES
  • Interpretar la història de la Terra i de la vida, utilitzant els registres del passat per entendre i analitzar el present.
  • Obtenir informació, interpretar i valorar textos orals de la vida quotidiana. Expressar oralment opinions raonades sobre textos escrits.
  • Implicar-se activament i reflexiva en interaccions orals amb una actitud dialogant i d'escolta.
  • Competències bàsiques de l'àmbit social, en les seves dimensions històrica, geogràfica i ciutadana.
  • Competències bàsiques de l'àmbit de la cultura i els valors, en totes les seves dimensions.

RESUM DE L'ACTIVITAT
L'activitat té dues línies d'actuació, paral·leles i complementàries.

D'una banda, el fil argumental principal és la visita a l'exposició del museu i l'explicació per part de l'educador de les causes que van motivar les grans onades migratòries que, a final del segle XIX i principi del XX, van traslladar més de 70 milions de persones, amb el vaixell de vapor com a principal protagonista d'aquest gran èxode.

Paral·lelament a aquesta dinàmica, es lliura als i les alumnes unes fitxes descriptives de les motivacions que van tenir alguns personatges ficticis per fer aquests viatges, i posteriorment es lliuren unes altres fitxes corresponents a personatges actuals, moment en que la visita passa a la part contemporània de l'exposició, fent un paral·lelisme entre el passat i l'actualitat, la qual cosa genera un debat entre els alumnes a l'entorn del fenomen de la migració.

OBSERVACIONS
Amb l'activitat teniu la possibilitat de fer una visita lliure a les exposicions de l'MMB.
Podeu demanar informació i assessorament a l'equip educatiu del museu per preparar la visita o treballar-la amb més profunditat al centre educatiu.

MATERIALS
Dossier docents


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada