15/6/11

NAUS I PALAUS: La Barcelona marítima en època moderna


Durada: 2 hores
Tipologia: Itinerari per la ciutat
Nivel educatiu: Educació Secundària
Capacitat: 30
Preu: 80 € 
Informació: reserves@mmb.cat
Reserves: 93 342 99 29

DESCRIPCIÓ DE L'ACTIVITAT

Durant l'Època Moderna, Barcelona viu un període de constants alts i baixos, tant polítics com econòmics: l'esplendor que suposa la construcció de galeres a les Drassanes Reials per a la batalla de Lepant, la pèrdua de drets i privilegis arran de la derrota de la Guerra de Successió, la forta i gairebé immediata recuperació a tots els nivels, conseqüència en part del comerç amb Amèrica... El port de Barcelona viu la constant arribada de naus que descarreguen les seves riqueses per construir palaus; però també sorgeixen altres tipus d'habitatges, com els dels mariners i pescadors que es van instal·lar en nous barris com la Barceloneta, o els d'altres ciutadans més pobres que convivien amb els més rics. És, en definitiva, un dels moments de major esplendor i creixement urbà a la façana marítima.

L'itinerari surt de les Drassanes Reials de Barcelona i enfila el Moll de la Fusta, primer port de la Ciutat, entra al carrer Ample per veure alguns palaus, arriba fins al Pla de Palau que havia estat la zona rica de la Ciutat, i s'endinsa pels barris mariners de la Ribera i la Barceloneta.



OBJECTIUS

  • Descobrir l'evolució de la façana marítima de Barcelona en el període conegut com Època Moderna. Importància de la muralla de mar i evolució del port.
  • Copsar la importància de la construcció naval per a l'economia de la ciutat.
  • Conèixer els gremis i oficis involucrats en l'activitat marítima.
  • Descobrir les Drassanes Reials com a fàbrica de vaixells. Conèixer les tipologies de vaixells més importants de l'època.
  • Conèixer la vida quotidiana a l'època: els nobles i els nous rics i els seus palaus, els comerciants, la gent humil i els seus habitatges.
  • Importància dels barris máritims: la Ribera i naixement de la Barceloneta.
  • Descobrir la organització administrativa per a l'expansió del comerç.

CONTINGUTS
  • Les Drassanes Reials: la fàbrica de les naus de guerra de l'època: les galeres.
  • Construcció naval: descripció del treball i tipologies de naus.
  • Evolució territorial de la ciutat de Barcelona en època moderna: la ciutat, la muralla de mar, el port, la façana marítima. Palaus, la llotja com a eix comercial, el barri de la Ribera, el naixement de la Barceloneta.
  • Distribució dels estrats socials a la Barcelona moderna: nobles, comerciants, artesans, oficis relacionats amb el mar. Els palaus en contraposició a altres habitatges veïns.
  • El nucli comercial: la Llotja de Mar i les Voltes dels Encants.
  • El barri de la Ribera: el nucli més poblat i de més rellevància econòmica i social de Barcelona.
  • La Barceloneta: els orígens d'un nou barri.
  • Vida quotidiana en època moderna.

COMPETÈNCIES
  • Analitzar els canvis i les continuïtats dels fets o fenòmens històrics per comprendre'n la causalitat històrica.
  • Valorar el patrimoni cultural com a herència rebuda del passat.
  • Aplicar els procediments de la recerca històrica a partir de la formulació de preguntes i l'anàlisi de fonts, per interpretar el passat.
  • Comprendre i valorar el nostre món a partir de les arrels culturals que l'han configurat.

RESUM DE L'ACTIVITAT
La façana marítima barcelonina és plena de testimonis d'un dels moments de major esplendor i creixement urbà. Els palaus, magatzems i places que veurem en aquest itinerari van ser la conseqüència d'un desenvolupament comercial molt important, fonamental per al creixement de la Ciutat. Aquest itinerari té com a objectiu conèixer la importància del comerç a la Mediterrània en la construcció de la Barcelona moderna, així com la vida quotidiana de la societat barcelonina d'aquesta època a partir del recorregut per diferents carrers.
Començarem l'itinerari a les Drassanes Reials, on coneixerem els oficis implicats en la construcció de vaixells, i la tipologia de les naus més comunes a la època.

A continuació descobrirem que el Moll de la Fusta es troba sobre la muralla de mar que es va construir per protegir la ciutat en època Moderna. I just davant d'aquesta muralla imaginarem com devia ser el port que durant aquesta època va començar a perfilar-se.

Ens endinsarem després per la plaça Medinaceli i el carrer Ample per contemplar alguns dels palaus de l'època, recalcant que aquest va ser l'autèntic Carrer Major de la Barcelona moderna.

Descobrirem tot seguit el centre econòmic de la ciutat en aquell moment: les Voltes dels Encants, la Llotja, el Pla de Palau...

Per últim, recorrerem els dos barris marítims per excel·lència: el barri de la Ribera, que concentrava els oficis més importants i on es van construir els edificis de més rellevància econòmica i social de Barcelona, i el barri de la Barceloneta, ubicat sobre uns terrenys guanyats al mar i que es va construir i poblar després de la desfeta de la guerra de Successió.

OBSERVACIONS
Amb l'activitat teniu la possibilitat de fer una visita lliure a les exposicions de l'MMB.
Podeu demanar informació i assessorament a l'equip educatiu del museu per preparar la visita o treballar-la amb més profunditat al centre educatiu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada